در این مقاله می خواهیم در مورد مربی کسب و کار، راهنمایی هایی که آن انجام می دهد و باعث فروش بیشتر و سود آوری بالا می شود. و تفاوت های بین مشاور مدیریت و مربی کسب و کار مطالبی بیان کنیم. پیشنهاد می کنیم اگر شرکت شما هم به یک مربی کسب و کار نیاز داد تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.
مربی گری کسب و کار زمانی اتفاق می افتد که فردی صاحب تجربه و موفق در عرصه ی فعالیت خود، تجارب و توصیه های تخصصی خود را به سایر کارآفرینان در آن حوزه ارائه دهد. زمانی که فردی می خواهد زبان جدیدی بیاموزد از مربی تخصصی آن زبان کمک می گیرد و بدین ترتیب اطمینان حاصل می کند که مسیر درستی را طی خواهد کرد؛ این مثال برای شروع یک کسب و کار جدید نیز صدق می کند.
علیرغم تألیف و چاپ تعداد قابل توجهی کتاب در راستای کارآفرینی و شروع کسب و کار، هنوز هم استفاده از یک مربی راه مطمئن تری به نظر می رسد چرا که شرایط هر کسب و کاری منحصر به فرد است و مربی دقیقا توصیه های مختص به همان کار را در اختیار کار آفرین می گذارد. رویکرد تخصصی در مربی گری کسب و کار تأثیر زیادی در صرفه جویی در زمان و نیز سرعت گرفتن روند رشد کسب و کار دارد.
مربی کسب و کار کیست؟
مربی کسب و کار فرد با تجربه ای است که با دریافت هزینه همراه با مالک و یا مدیر یک کسب و کار به تعیین هدف و مشخص کردن مسیر درست برای رسیدن به آن می پردازد. در واقع مدیر یک شرکت و یا کسب و کار، اهداف و چشم اندازهای خود را برای مربی ترسیم می کند و مربی استراتژی لازم برای رسیدن به آن اهداف را ترسیم می کند.
زمانی که یک مدیر قصد دارد کسب و کارش را ارتقا دهد معلم کسب و کار می تواند در افزایش استعدادهای اون تاثیرگذار بوده و مسیر پیشرفت و ارتقا را برای آن کسب و کار سرعت ببخشد.
پیش از هر چیز، یک مربی کسب و کار باید در رابطه با برند و کار شما اطلاعات کسب کند، جامعه هدف یا همان مشتریان را به خوبی بشناسد و ذهنیت روشنی از اهداف کسب و کار داشته باشد. وظیفه معلم کسب و کار این است که همانند یک هم تیمی و هم یار در کنار شما بماند، انتقادات و پیشنهادات شما بشنود، اهداف قابل دستیابی را مشخص کرده و برنامه روشنی برای رسیدن به آن ها ارائه دهد.
بسیاری از کارآفرینان، شروع یک کسب و کار جدید را مانند راه رفتن در تاریکی می دانند اما مربی می تواند مانند یک فانوس، مسیر پیش رو را روشن کند و مانع گمراهی و ضرر شود.
مربی کسب و کار چگونه به ما کمک می کند؟
خیلی ها فکر می کنند تنها در شروع یک کسب و کار جدید به یک مربی نیاز دارند در حالیکه استفاده از مربی کسب و کار برای کسب و کارهای موفق هم، می تواند موفقیت آن ها را دو چندان کند. مربی ها با ارائه استراتژی ها و برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت باعث می شوند تا کسب و کار به مسیر صحیح رشد و پیشرفت بازگردد.
علاوه بر آن تأثیر زیادی بر ارتقاء سطح عملکرد مدیران و مالکان دارند و با مشاورهای تخصصی و صادقانه باعث می شوند تا بخش قابل توجهی از فشارهای روانی مدیران کاسته شود. به طور کلی اداره یک کسب و کار، اضطراب و استرس زیادی را ایجاد می کند و اگر به تنهایی این کار را انجام دهید این استرس و فشار دو برابر می شود.
استفاده از یک مربی باعث می شود یک همراه متخصص و آگاه در کنار خود داشته باشید و از فشارهای ناشی از مدیریت، بکاهید. مهم نیست که شما یک کسب و کار کوچک دارید یا بزرگ، مربیگری کسب و کار هدف های متناسب با کسب و کار شما تعیین می کند. مثلاً روند و برنامه های طراحی شده برای شرکت بزرگی که قصد صادرات محصولاتش به خارج از کشور را دارد با یک رستوران محلی متفاوت است.
کارآفرینان مشهور هم مربی کسب و کار داشته اند؟
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که آیا کارآفرینان موفق و بزرگی که اسم شان همه جا به گوش می خورد هم از مربی کسب و کار استفاده کرده اند؟ یکی از مشهورترین افرادی که معلم کسب و کار داشته است، رئیس سابق گوگل، اریک اشمیت است. او در مصاحبه ای اعلام کرد که استخدام یک مربی ، بهرتین تصمیمی بوده که او برای کسب و کارش گرفته است.
این پیشنهاد توسط یکی از اعضای هیئت مدیره به اون داده شد و اشمیت، قبول کرد تا یک مربی استخدام کند. استخدام معلم کسب و کار باعث دلگرمی او و پیشرفت کسب و کارش شد. او در یک مصاحبه گفت:” همه به یک مربی نیاز دارند! ” علاوه بر اریک اشمیت، افراد موفق دیگری همچون استیو جابز و بیل گیتس هم از مربی کسب و کار در مسیر فعالیت خود کمک گرفته اند.
چطور سرعت رشد کسب و کار با کمک مربی چند برابر می شود؟
اولین چیزی که خالق و بنیان گذار یک کسب و کار نیاز دارد این است که دید روشنی نسبت به آینده کسب و کارش داشته باشد. مربی به اون در ترسیم این آینده کاری کمک می کند. در واقع مدیر باید بداند دلیل اینکه تمایل دارد کسب و کار جدید خود را ارتقاء دهد و شاهد پیشرفت آن باشد چیست؟مربی کسب و کار تا حد زیادی به پاسخ این سوال کمک خواهد کرد.
با افزایش عدم قطعیت در سبک زندگی و کاری امروزه، کسب بسیاری از دانش ها و شکوفایی بسیاری از استعدادها نیازمند اقدام به انجام آن است. یک مربی کسب و کار وظیفه دارد عوامل را به اقدام موثر سوق دهد. به اقدامی که ضمن در نظر گرفتن ریسک های احتمالی، کنترل شرایط و نیز با سرعت بالای یادگیری و هزینه کم انجام می شود، اقدام مؤثر گفته می شود.
در حقیقت تمرکز مربی گری کسب و کار بر روی ذهن و تفکر کارآفرین است تا بتواند موانع و ترس های نا به جا را دور کرده و با خلوت کردن و جهت دادن به افکار کارآفرین، باعث بروز و ظهور استعدادها و ایده های نو شود. مربی همراه با شما برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی می کند و در حین اجرای برنامه گام به گام با کارآفرین پیش می آید و تا پایان راه او را همراهی میکند.
اولین قدم برای این کار نیازسنجی است؛ یعنی مربی بنا بر اهداف کارآفرین برای کسب و کار جدید، نیازها را مشخص می کند. گام بعدی مشاوره و آموزش مناسب برای پاسخگویی صحیح به نیازها است. مهم ترین نکته در مربی گری کسب و کار این است که مربی تنها به ارائه پیشنهاد و مشورت اکتفا نکرده و در عرصه عمل نیز کارآفرین را همراهی می کند.
مشاوره ی مدیریت و مربیگری کسب و کار چه تفاوت هایی دارند؟
مشاوره ی مدیریت و مربی گری کسب و کار هر دو هدف یکسانی دارند و این موضوع گاهی باعث می شود با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. هدف نهایی مشاوره ی مدیریت و مربی گری کسب و کار، کمک به کارآفرین برای رشد دادن و ارتقا کسب و کار اوست اما مسیر هر یک متفاوت است. برای مشخص شدن تفاوت این دو، بهتر است ابتدا برای هر مورد، تعریفی ارائه دهیم.
- مشاور مدیریت: اساس کار مشاور مدیریت، تکیه بر دانش قبلی خود در زمینه مورد نظر است؛ به این صورت که پس از انجام تحلیل از کسب و کار، راه هایی بنا بر تجربیات گذشته پیشنهاد می کند که ممکن است به نتیجه برسند. دیدگاه کلی در مشاوره ی مدیریت اسن است که می توان با تکیه بر شرایط گذشته، آینده را پیشبینی کرد.
- مربی گری کسب و کار: همان طور که قبلاً هم اشاره شد، مربی عوامل را به اقدام و عمل گرایی سوق می دهد و افراد را مشتاق می کند تا استعدادهایشان را به کار گیرند و ترس هایی را که جلودار حرکت آنها شده است کنار بگذارند.
- همانطور که از تعاریف ارائه شده هم مشخص است، مشاوره ی مدیریت و مربی گری کسب و کار معادل یکدیگر نیستند اما می توانند تکمیل کننده ی عملکرد هم باشند. البته گاهی شاهد اشتراکاتی در بین این دو هستیم اما به طور کلی دو معقوله جدا از هستند که بنا به نوع و نیاز کسب و کار، می توانند در جایگاه خود بسیار مفید و مؤثر واقع شوند.
چه کسانی نیازمند کمک گرفتن از مربی کسب و کار هستند؟
به طور کلی می توان گفت همه ی کسانی که قصد دارند برای ارتقاء و افزایش موفقیت شغلی خود اقدامی انجام دهند می توانند از مربی کسب و کار استفاده کنند. علاوه بر آن، افرادی که ایده هایی برای راه اندازی کسب و کار دارند اما نمیدانند از کجا شروع کنند هم با کمک گرفتن از مربی می توانند ایده هایشان را به واقعیت تبدیل کنند.
کارآفرینانی که کسب و کار جدید و نوپا ایجاد کرده اند و یا قصد توسعه ی بیشتر کسب و کارشان را دارند می توانند از یک مربی کمک بگیرند.
چطور بفهمیم به مربی نیاز داریم؟
فرض کنید در شرایطی هستید که اولویت بندی درستی از اهداف و وظایف تان ندارید و نمی توانید نقش و وظایف خود به عنوان یک مدیرعامل را به طور روشن ترسیم کنید. ممکن است مسیر انتخابی و تصمیمات شما برای کسب و کارتان در مدت کوتاه، نوسانات و تغییرات زیادی داشته باشد و ندانید روزانه چه کار هایی را باید انجام دهید.
مواردی که به آنها اشاره شد نشان دهنده ی این است که شما درک روشنی از مسیر پیش رو ندارید و این یکی از نشانه هایی است که مشخص می کند به کمک یک مربی کسب و کار نیاز دارید.
اگر زمان زیادی برای تفریح خود و خانواده خود ندارید و بیشترین بخش زمانتان را صرف فکر کردن و پرداختن به اموری می کنید که اغلب کارساز نیستند، می توان نتیجه گرفت که تا حد زیادی غرق در افکار خود هستید و این افکار احساساتی در شما برمی انگیزند که از کارآمدی شما در پاسخگویی و مدیریت می کاهند. اگر غرق در افکار خود هستید بهتر است از یک مربی کسب و کار کمک بگیرید تا افکار شما را به سمت درستی سوق دهد.
روزانه ایده های زیادی ممکن است به ذهن ما خطور کند اما اغلب به دلیل آشنا نبودن با توانایی های فردی و نیز مسیر پیگیری و پروراندن این ایده ها، آن ها را جدی نمی گیریم. گاهی برچسب بلندپروازانه بودن به ایده های خود میزنیم بی آنکه به این فکر کنیم که شاید اگر کسی ما را به سمت اجرای آن ایده سوق می داد و تشویق می کرد، می توانستیم آن را انجام دهیم! این مورد یکی دیگر از نشانه های نیاز به کمک مربی است.
همانطور که قبلا هم گفته شد، مربی کسب و کار مانند یک همراه و همکار در تمامی مراحل شما را همراهی می کند. به عنوان مدیر یک کسب و کار ممکن است احساس کنید نیاز دارید روی برخی از مهارت های خود بیشتر کار کنید تا عملکرد مؤثرتری داشته باشید.
در چنین شرایطی کمک گرفتن از یک مربی کسب و کار می تواند باعث توسعه فردی شما و در پی آن، توسعه ی کسب و کار شما شود.
تأثیر مربی گری کسب و کار بر روند یک کسب و کار چگونه است؟
یکی از بارزترین تأثیرات بهره بردن از مربی گری کسب و کار، افزایش اعتماد به نفس کارآفرین و مجموعه تحت حمایت اوست. زمانی که کارآفرین اعتماد به نفس خوبی نداشته باشد، کارمندان نیز اعتماد لازم را نخواهند داشت و مشتریان نمی توانند به نحو مناسب با آنها ارتباط بگیرند.
حضور یک مربی کسب و کار در مجموعه اعتماد به نفس را افزایش می دهد خصوصا هنگام مواجهه با چالش ها و مشکلاتی که ممکن است باعث سردرگمی افراد شود.
مربیگری کسب و کار با ارائه تمرینات و مشاوره های جهت دار، شخصیت کار آفرین را به شخصیت و سبک رفتاری یک رهبر موفق نزدیک می کند و باعث توسعه فردی او می شود. علاوه بر آن، مربی کسب و کار، مدیر را با سایر تیپ های شخصیتی مهم و نحوه ی برخورد با آنها آشنا می کند.
در یک کسب و کار، مراجعان می توانند طیف گسترده ای از افراد را شامل شوند. مربی کسب و کار با افزایش مهارت های ارتباط فردی و معرفی راهکارهایی برای ارتباط مؤثر، باعث بهبود چشمگیر رابطه کارکنان با مراجعه کنندگان می شوند.
نتیجه گیری
در این مقاله نکات مهمی در مورد مربی کسب و کار و تأثیری که بر روی کسب و کار می گذارد گفته شد. امیدواریم این مقاله برای همهی صاحبان کسب و کار مفید بوده باشد.