SWOT مخفف کلمات: Strength(قوت)، Weakness (ضعف)، Opportunity (فرصت)، Threat(تهدید) است. تجزیه و تحلیل SWOT به شما کمک می کند تا نقاط ضعف و قوت سازمان (S-W) خود و همچنین فرصت ها و تهدیدهای گسترده تر (O-T) را شناسایی کنید.
SWOT ابزاری را برای کاوش عوامل داخلی و خارجی فراهم می کند که ممکن است در کسب و کار شما تأثیرگذار باشد. تحلیل SWOT در اصل برای تجارت و صنعت ایجاد شده است، اما در کارهای بهداشت و توسعه جامعه، آموزش و حتی رشد شخصی نیز به همان اندازه مفید است.
نحوه انجام تجزیه و تحلیل SWOT
برای کمک به شما در شروع کار، این الگوی تجزیه و تحلیل مرحله به مرحله SWOT را ایجاد کرده ایم. (مثالهای زیر مربوط به یک سازمان مالی است، اما، تمرین تجزیه و تحلیل SWOT برای همه مشاغل قابل اجرا است!) مشاهده خواهید کرد که ما مثالهای فرضی خود را برای نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها بر اساس چهار مورد تقسیم کرده ایم.
تکمیل تجزیه و تحلیل SWOT تنها قدم اول است. در زیر، ما 5 نکته در مورد چگونگی تلفیق این تحلیل، در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک گسترده تر شما ارائه داده ایم، مطمئن باشید که به شما در تصمیماتی که می گیرید کمک خواهد کرد:
مرحله 1: نقاط قوت
با پرسیدن این سؤال که “در چه چیزی مهارت داریم؟” شروع کنید. این یک سوال گسترده است، اما در مراحل ابتدایی بحث خود، باید همه پاسخ ها را بپذیرید.
- نقاط قوت مالی: قابل اطمینان ترین منبع رشد مالی شما چیست؟ آیا مشتریان فعلی شما هستند؟ یک محصول خاص؟ ساختار هزینه خدمات شما؟
- نقاط قوت مشتری: رشد مشتری شما از کجا حاصل می شود؟ آیا این امر ناشی از مراجعه یا بخش خاصی از صنعت مانند مراقبت های بهداشتی یا خرده فروشی است؟ عمدتا خرده فروشی است یا تجاری؟ چرا مشتریان، شما را نسبت به رقبا انتخاب می کنند؟
- نقاط قوت داخلی: شما به عنوان یک سازمان خیلی خوب کار می کنید؟ آیا شما اولین کسی هستید که در صنعت خود محصولاتی را نوآوری کرد؟ آیا روابط مشتری یا مشارکت قوی دارید؟
- نقاط قوت یادگیری و رشد: از نظر کارمندان برتری شما از کجاست؟ آیا این مدل جبران خسارت شماست؟ آیا این می تواند برنامه توسعه نیروی کار شما باشد؟ یا فرهنگ شما؟
تحلیل SWOT به شما کمک می کند تا نقاط ضعف و قوت سازمان خود و همچنین فرصت ها و تهدیدهای را شناسایی کنید.
مرحله 2: نقاط ضعف
در ادامه تحلیل SWOT، باید از خود بپرسید، “در چه چیزی مهارت نداریم؟” یا “کجا فرصت پیشرفت داریم؟”
- نقاط ضعف مالی: بزرگترین ضعف مالی شما چیست؟ شاید بیشتر مشتریان شما در یک صنعت دوره ای فعالیت می کنند. یا شاید پرکاربردترین محصول شما، کمترین حاشیه سود را داشته باشد.
- نقاط ضعف مشتری: مشتریان شما فکر می کنند کجا باید پیشرفت کنید؟ این می تواند محصولات سرمایه گذاری، مکان ها یا قیمت های رقابتی برای نرخ بهره باشد.
- نقاط ضعف داخلی: چه کاری را ضعیف انجام می دهید؟ آیا فرصتی برای پیشرفت در مدیریت پروژه برای افتتاح شعب جدید دارید؟
- نقاط ضعف یادگیری و رشد: بزرگترین چالش های شما با کارمندان چیست؟ آیا گردش مالی خاصی در بخشهای خاص دارید یا برداشت منفی از فرهنگ سازمانی دارید؟
- مرحله 3: فرصت ها:
- به دنبال بحث در مورد تهدیدها، از مدیران خود بخواهید که به آینده نگاه کنند و در نظر بگیرند، “کجا امکانات بزرگی را برای سازمان خود می بینیم؟”
انواع فرصت های جدید با SWOT
- فرصت های مالی: بزرگترین فرصت شما برای بهبود امور مالی چیست؟ این ممکن است شروع یک خط تولید جدید، حفظ مشتری یا دنبال کردن یک منطقه جغرافیایی جدید باشد.
- فرصت های مشتری: کجا می توانید با مشتریان خود پیشرفت چشمگیری داشته باشید؟ آیا می توانید روابط آنلاین خود را بهبود ببخشید؟ در مورد محصولات مرتبط با فروش متقابل، یا درک بهتر از عادت خرید مشتریانتان، چطور؟
- فرصت های داخلی: اگر بتوانید پیشرفت کنید، چه فرآیندهایی شما را به سمت آینده سوق می دهد؟ این ممکن است به مشارکت با یک شرکت مبدأ وام مسکن یا توسعه حمایت های مالی منجر شود.
- فرصت های یادگیری و رشد: چه فرصت هایی برای استفاده از نیروها دارید؟ به عنوان مثال، آیا فرصت های آموزش متقابل دارید؟ آیا می توانید چند اصلاح برای بهبود فرهنگ و در نتیجه حفظ سازمان خود انجام دهید؟
مرحله 4: تهدیدها
برای تحلیل SWOT، پس از شناسایی فرصت ها، با پرسیدن اینکه “چه چیزی در آینده برای سازمان ما مضر است؟” بزرگترین تهدیدات خود را صفر کنید.
انواع تهدیدات کدامند؟
- تهدیدهای مالی: چه تهدیدهایی می تواند به طور جدی بر سلامت مالی سازمان شما تأثیر بگذارد؟ این می تواند رقبای کم هزینه، یا یک محصول بانکی در خارج از کشور باشد.
- تهدیدهای مشتری: بزرگترین نگرانی شما در مورد مشتریانتان چیست؟ سهولت عزیمت مشتریان شما چقدر ساده است؟
- تهدیدات داخلی: چه زمینه های فعلی کسب و کار شما ممکن است بعداً به شما آسیب برساند؟ آیا به زودی عرضه محصول جدیدی دارید که به طور بالقوه ممکن است شکست بخورد؟ آیا از طریق ادغام یا ارتقا دفتر مشکل دارید؟
- تهدیدهای یادگیری و رشد: چه چیزی افراد موجود در سازمان شما را تهدید می کند؟ این می تواند چیزی از بی ثباتی در بخش پشتیبانی مشتری شما گرفته تا عزیمت کارمندان تا فشار خاص بخشی در برابر فناوری جدید باشد.
پس از اتمام جلسه طوفان فکری تجزیه و تحلیل SWOT، مراحل زیر را انجام دهید:
-
نتایج تجزیه و تحلیل خود را در یک ماتریس SWOT تلفیق کنید.
هنگامی که فرآیند طوفان فکری SWOT را با رهبری خود به پایان رساندید، نتایج خود را تلفیق کنید تا بتوانید تمام فرصت های مثبت و همچنین، هر روند منفی، که می تواند بر استراتژی شما و کل عملکرد شما تأثیر بگذارد، را شناسایی کنید.
-
شروع به توسعه نقشه استراتژی خود کنید
اطمینان حاصل کنید که بین تحلیل SWOT و نقشه استراتژی شما پیوند واضح و محکمی وجود دارد. به عنوان مثال، اگر یک سازمان انتفاعی هستید، چشم انداز مالی شما در اولویت قرار دارد. تجزیه و تحلیل خود را در نقشه خود به گونه ای بسازید که آن امور مالی را در مسیر درست هدایت کند.
-
با سازمان ارتباط برقرار کنید که در کجا، چگونه و چرا، شما استراتژی خود را تغییر می دهید.
در این مرحله، ما توصیه می کنیم یک تمرین را با تجزیه و تحلیل SWOT خود انجام دهید که همه افراد سازمان شما را درگیر کند. ماتریس SWOT خود را در اندازه بزرگ چاپ کنید و از کارمندان بخواهید که اگر احساس می کنند موردی از طرف تیم رهبری از دست رفته است، را یادداشت کنند.
4. همانطور که شروع به اجرای یک استراتژی می کنید، برنامه هایی برای کمک به غلبه بر نقاط ضعف یا بدست آوردن فرصت ها بسازید.
انتظار نداشته باشید که استراتژی شما تغییر کند، مگر اینکه برای تغییر آن کاری انجام دهید.
به عنوان مثال، اگر یکی از نقاط ضعف شما این است که مکان شعبه بسیار کم می باشد، می توانید ابتکار عمل خود را برای پیاده سازی دستگاه های خودپرداز بیشتر یا باز کردن محل شعبه در داخل فروشگاههای مواد غذایی آغاز کنید.
فرصت ها: اگر فرصتی را برای یک سری محصولات جدید شناسایی کرده اید، ممکن است تصمیم بگیرید با یکی از نزدیکترین مشتریان خود همکاری کنید تا نیازهای آنها را به منظور تقویت محصول، کاملاً مشخص و درک کنید.
5- استراتژی خود را بروز کنید.
استراتژی (و حتی تجزیه و تحلیل SWOT خود) را به طور منظم مرور کنید. چطور منظم؟ این برای صنعت و سازمان های مختلف، متفاوت است، شرکتی که در صنعت فناوری فعالیت می کند، نیاز به بررسی های مکرری نسبت به یک شرکت در صنعت آب و برق دارد.