امروزه همه ما مدت زمان زیادی را در طول روز در شبکه های اجتماعی به سر می بریم نوعی سرگرمی است. و حتی برای بالا بردن اطلاعات خود و دنبال کردن اخبار گوناگون، به این شبکه ها سری می زنیم. از اینستاگرام تا تلگرام و توییتر و فیسبوک و.. که همگی جزء پرطرفدار ترین شبکه ها اند.
با توجه با این که برای تبلیغات، معرفی کار و یا محصول خود برای جلب مشتری بیشتر باید در مکانی باشیم که تعداد افراد بیشتری در آنجا هستند؛ گسترش این شبکه ها که افراد برای هر گونه نیاز خود به آن سر می زنند، از نیاز های آموزشی تا دستور آشپزی و حتی مطالعه یک کتاب خوب و یا خرید وسایل مورد نیاز خود است.
پس شبکه های اجتماعی یک بستر بسیار مناسب برای تبلیغات و جلب مشتری بیشتر را فراهم می آورد. بازاریابی شبکه های اجتماعی، یعنی معرفی برند یا محصول خود از طریق شبکه های اجتماعی که تعداد بازدید کنندگان زیادی دارد.
مفهوم بازاریابی شبکه های اجتماعی و استفاده از آن برای برند شدن
اگر شما به دنبال فرصت مناسب برای معرفی سایت یا کسب و کار خود هستید و یا برای فروش محصولات خود می خواهید که تبلیغات کنید و جلب مشتری انجام دهید، امروزه این شرایط در فضای مجازی فراهم است.
با توجه به اینکه همه افراد از سنین پایین تا سالمندان از گوشی های هوشمند و شبکه های اجتماعی استفاده میکنند؛ پس ما همه نوع مشتری و بازدید کننده، در تمامی سنین و انواع سلیقه ها را در بستر شبکه های اجتماعی داریم. و باید از این فرصت فراهم آورده شده توسط این شبکه ها به نفع کسب و کار خود استفاده کنیم و به نوعی بازاریابی شبکه های اجتماعی را شروع کنید.
هرجا مردم باشند، کسب و کار همانجا است
این جمله که هر جا مردم باشند، کسب و کار همانجا است؛ یکی از اصول کسب و کار است. در گذشته افراد برای به فروش رساندن اجناس خود به بازارچه ها و مکان های شلوغ می رفتند و در آنجا به تبلیغات و معرفی محصول خود می پرداختند. به این صورت که بساط خود را در میانه بازار پهن می کردند برای جلب مشتری، اما در دنیای امروزه که دیگر با وجود شبکه های اجتماعی و مشغله افراد، زمانی برای رفتن به بازار باقی نمی ماند.
افراد بیشتر نیاز های خود را با خرید و یا تحقیقات در شبکه های اجتماعی برآورده می کنند، باید بدانید که امروزه این جلب نظر و اعتماد مشتری با بازاریابی شبکه های اجتماعی صورت می پذیرد.
بازاریابی شبکه های اجتماعی، مزایا و معایب آن
مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کار
بازاریابی شبکه های اجتماعی نیز در نوع خود دارای معایب و مزایایی است. که مزایای آن بسیار بیشتر از معایب آن است. از مزایای این نوع بازاریابی می توان به این اشاره کرد که در فضای مجازی شما همه نوع افراد در همه جای کشور و یا حتی جهان میتوانید داشته باشید و همه افراد میتوانند محصولات و یا سایت شما را ببینند.
علاوه بر اینکه صاحبان کسب و کار به معرفی محصولات و خدمات خود می پردازند کاربرانی که از این محصولات استفاده کرده اند نیز می توانند نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و از این طریق کاربران بیشتری جذب شوند. همچنین کاربران، محتوا شما را با دیگران به اشتراک می گذارند و این باعث افزایش تعداد کاربران شما میشود.
در بازاریابی شبکه های اجتماعی شما صاحب فروشگاهی بدون حد و مرز هستید که می تواند تعداد کاربر و مشتری بیشتری برای شما فراهم آورد و هزینه های اضافی که برای معرفی محصولات، در گذشته مصرف می شده را حذف کند. در بازاریابی شبکه های اجتماعی شما سریعتر می توانید مشتریان بالفعل خود را به مشتریان بالقوه تبدیل کنید و سریع تر محصولات خود را به فروش برسانید.
معایب بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کار
از معایب بازاریابی شبکه های اجتماعی می توان به این موضوع اشاره کرد که شما نیاز به زمان دارید برای جلب اعتماد، یعنی مدتی طول می کشد تا کاربران با سایت یا محصولات و خدمات شما آشنا و به آن اعتماد کنند .
و همین جلب اعتماد کاربر است که کار بازاریابی شبکه های اجتماعی که همان دیجیتال مارکتینگ است، را مشکل ساخته و کسانی در این رقابت پیروزتراند که راه های موثرتری برای جلب رضایت و اعتماد مشتریان به کار بگیرند. اما باید بدانید که با جلب اعتماد می توانید دیگر کار خود را در مرحله بازدهی ببینید و مطمئن باشید که به موفقیت در این زمینه رسیده اید.
روش های افزایش تعداد کاربران در بازاریابی شبکه های اجتماعی
1.جلب اعتماد کاربران در بازاریابی شبکه اجتماعی
شاید دانستن این موضوع که شما برای جلب اعتماد کاربران در هر یک از شبکه های اجتماعی باید از یک شیوه استفاده کنید؛ بتواند در موفقیت شما در دیجیتال مارکتینگ، بسیار کمک کننده باشد.
انواع شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام و فیسبوک و توییتر و لینکدین که از جمله شبکه های پر بازدید هستند، وجود دارند که باید بدانید که هر کدام از این شبکه ها کاربران خاص خود را دارند و شما باید با هر کدام به زبان خاص خود صحبت کنید، تا بتوانید کاربران بیشتری را جذب کنید.
شما نمیتوانید با همان شیوه و نوع محتوایی که در اینستاگرام به جذب مشتری پرداخته اید، به جذب مشتری در توییتر بپردازید؛ زیرا در هر یک از این شبکه ها اجتماعی، استراتژی متفاوتی برای بالا بردن کاربران خود دارند و افراد در این فضاها دارای سلیقه های متفاوتی هستند. و این نکته بسیار مهمی است که باید هر فردی برای بازاریابی شبکه های اجتماعی یا همان دیجیتال مارکتینگ خود بداند.
شما با یک نوع محتوا نمی توانید در انواع شبکه های اجتماعی به جذب کاربر بپردازید و اشتباه بسیاری از افراد در بازاریابی شبکه های اجتماعی، همین است. و شما با دانستن و رعایت این نکته می توانید در دیجیتال مارکتینگ از رقیب های خود سبقت بگیرد و تعداد کاربران خود را افزایش دهید.
2.محتوای مناسب بازاریابی شبکه های اجتماعی
- با توجه به بالا بودن تعداد شبکه های اجتماعی و افراد دنبال کننده آن شما باید بدانید که با هر کدام از این شبکه های اجتماعی چگونه بازاریابی خود را انجام دهید. به عنوان مثال در لینکدین که بیشتر افراد متخصص و تحصیل کرده در آنجا حضور دارند شما باید با محتوای رسمی تر به کار خود بپردازید .
- اما در اینستاگرام که همه نوع افراد در آنجا حضور دارند باید با محتوایی عامیانه تر و یا به قولی خودمانی تر به تبلیغات و بازاریابی بپردازید
- در توییتر که اغلب مخاطبین انتقادی دارند محتوای شما نیز باید در همین زمینه تولید شود.
- تلگرام نیز نقش زیادی در بازاریابی شبکه های اجتماعی نیز دارد که نباید از این فضا و کاربران زیاد آن غافل شد.
1 نظر در “بازاریابی شبکه های اجتماعی و نقش آن در برندینگ”