راه اندازی کسبوکار و شروع یک تجارت نیازمند رعایت نکات و مراحلی است که با انجام آن میتوانید با موفقیت یک کسبوکار را آغاز نمود. در این مقاله ریز به ریز به بررسی برخی راهکارهایی میپردازیم که چگونه باید به یک اصول درست برسیم و ببینیم چگونه باید یک کسبوکار را از صفر تا صد پیش برد.
راه اندازی کسبوکار:
اگر بخواهیم فقط در مقیاس کشور خودمان صحبت کنیم، هزاران کسبوکار وجود دارد که من و شما حتی به ذهنمان خطور نمیکند که همچنین چیزی وجود دارد و اگر در رابطه با ایدههای اولیه این بیزینسها فکر و تحقیق کنیم، عمیقا متوجه میشویم که این ایدهها و افکار که الان منجر به ایجاد یک کسبوکار خوب و موفق شده، در ابتدا یک ایده و فکر خام بوده و آنقدر پر و بال داده شده و آنقدر جزئی نگرانهتر به موضوع توجه شده، که الان توانسته به یک کسبوکار موفق تبدیل شود.
در شروع کسبوکار چه باید کرد؟
یک رکن بسیار مهم در راهاندازی یک کسبوکار موفق وجود دارد، که میگوید برای موفق بودن در کسبوکار ، یا باید اولین باشید یا بهترین.
قطعا هرکدام از ما، به این فکر کردهایم که یک کسبوکاری مثل مغازه لباس فروشی یا لوازم آرایشی و غیره، یا شرکت یا رستوران و سوپر مارکت در اطراف منزل افتتاح بکنیم و مدتها به آن فکر کردهایم، تا بتوانیم خودمان را از بند کار کارمندی نجات بدهیم و کسبوکار خودمان را داشته باشیم. اما بیشتر ما جامه عمل به این ایدهها نمیپوشانیم، هرکداممان هم به دلایل خاصی. یا بخاطر عدم حمایت شدن، یا برای عدم وجود سرمایه، یا برای اینکه دچار کمالگرایی شدهایم و فکر میکنیم باید به دنبال راهکار بهتری بگردیم و غیره یا حتی اگر شروع به کار هم کردیم مثل رقبا رفتار کردهایم و هیچ ایده خلاقانهای در سر نداشتهایم که مخصوص خودمان باشد.
این ایدهها و افکار معمولا ابتداییترین ایده هاییاست که وقتی درباره راه اندازی کسبوکار با کسی صحبت کنید به شما پیشنهاد می دهند.
حتی اگر تصمیم به عملی کردن ابتداییترین و سادهترین ایدهتان را دارید، یکی از تصمیمات کاملا درستی که باید بگیرید این است که اندکی خلاقیت چاشنی کارتان بکنید و سعی کنید فکرهای خوب و جذاب برای مشتری خود پیاده کنید که او را جذب و تبدیل به مشتری وفادار خودتان کنید.
- ایدهپردازی: ایدهپردازی مهمترین رکن شروع یک کسبوکار است، و یک ایده درست و خوب، بار شما را میبندد. تمام بیزنس و کمپانیهای بزرگ و موفق، ابتدا از همین نقطه آغاز کردهاند. در واقع ایدهپردازی کار سادهای نیست و همچنین انتخاب ایده مناسب از بین هزاران ایده هم، مورد دشواریاست اما غیرممکن نیست. چگونه ایده پردازی کنیم؟ ایدهپردازی، به راندمان خوب ذهن شما برمیگردد.
این راندمان را میتوانید با چند تمرین بالا ببرید: قبل از اینکه شروع کنید، ذهنتان را به نقطه صفر برسانید، یعنی تمام افکار اضافه را از ذهن خود خارج کنید، مدیتیشن و ورزش، رقص، پیادهروی، خندیدن و چیزی که به ذهن شما کمک کند تا هورمون شادی را ترشح کند. هورمون شادی باعث میشود ذهنتان تخلیه شود و به یک حالت نرمال برای فکر کردن برسید و ایدههای نو به فکرتان برسد.
در رابطه با کارآفرینان موفق روز، پادکست، مقاله و کتاب بخوانید. یک مثالی از ابداع سبک جدید بزنیم. نیما یوشیج، برای اینکه بتواند شعر نو را ابداع کند، تمامی سبکهای شعر را بررسی کرد، به یک تسلط و شناختی رسید تا توانست به چیزی فکر بکند که شبیه به هیچکدام از این سبکها نیست. یا ادیسون برای اختراع برق، هزاران ماده را امتحان کرد، در آخر مادهای را کشف کرد که بتواند از آن طریق برق را اختراع کند. پس بررسی و آنالیز موارد دیگر، بسیار کمک کننده است.
تمرینات تمرکز را انجام دهید و سعی کنید تا مدتها ذهنتان را معطوف به این موضوع بکنید که ایدههای نو ارائه دهید. نیازی نیست ایده شما، بسیار پیچیده و بزرگ باشد، یکی از ثروتمندترین کمپانیهای جهان، با کمال تعجب، کمپانی دکمه سازیاست. یکی از ابتداییترین و عجیبترین نیاز های انسان، نیاز به دکمه است. گاهی پاسخ به دمدستیترین نیازهای ما باعث ایجاد یک کسبوکار خیلی قوی و موفق میشود.
- خودشناسی: خودتان را بشناسید و دنبال ارتقا شخصی باشید. راه اندازی کسبوکار این را نمیپذیرد که اگر فرد دارای یک شخصیت اهمالکار و کمالگرای افراطی باشد. باید سعی کنید یک بیزینسمن واقعی از خود بسازید. یک بیزینسمن واقعی، نهتنها در خلوت خودش آن اصول را بهم نمیریزد، بلکه واقف است که باید این اصول را ابتدا باید در همان خلوت و تنهایی، برای خودش تبدیل به یک عادت و روتین بکند. خواب کافی، غذای مناسب، ورزش، تفریح، کار و زندگی درست و اصولی داشته باشد تا بتوانید تمامی برنامههایش را به درستی عملی کند.
- کار مورد علاقهتان را پیدا کنید: به دنبال کاری بروید که از انجام آن لذت میبرید
- عدم اهمالکاری: اهمالکاری از بدترین مواردی است که میتواند به کسبوکار شما آسیب وارد کند و شما را از برنامههایتان عقب بیندازد و کارهایتان را روی هم انباشته کند و ترسی در شما به وجود آرود که دلتان بخواهد تمام استرسکاری و کارهای عقب افتادتان را رها کنید و نفس راحت بکشید.
- نظم و برنامهریزی: وقتی از یکی از هفتخان رستم که ایدهپردازی است عبور کردید و راهتان را پیدا کردید، باید روی نظم و برنامهریزی درست و اصولی سوار شوید تا به نتیجه برسید.
- بیزینسپلن یا طرح کسب وکار: برای آشنایی دقیقتر با این مبحث میتوانید به مقاله بیزینسپلن مراجعه کنید. بیزینسپلن به شما کمک میکند اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتتان را مکتوب و شرح دهید و یک نقشه راه بسیار مناسب است که قدم به قدم بدانید باید چه کاری انجام دهید و چگونه با چالشها و مسائل مواجه و آنها را حل و فصل کنید.
- چیدمان استراتژی: البته این موضوع بخشی از بیزینسپلن میباشد ولی از آنجایی که بسیار بخش مهمی است، حتما باید به آن پرداخته شود.
شما همراهان عزیز اگر به دنبال مشاور کسبوکار میگردید یا به دنبال راهی برای آشنایی بیشتر با خدمات بیزینس کوچینگ و مشاوره کسبوکار هستید میتوانید با ورود به این قسمتها اطلاعات لازم را در این زمینه کسب نمایید. ما در آکادمی مواساتی آماده پاسخگویی به هرگونه پرسش شما عزیزان هستیم.
معرفی انواع کسبوکار
برای درک و تصمیمگیری بهتر، خوب است که درباره انواع مختلف کسبوکارها بدانید. کسبوکارها با توجه به عملکرد در چند رسته قرار میگیرند:
- کسبوکارهای سنتی، محصول محور و بازرگانی.
- کسبوکارهای خدمات محور.
- کسبوکارهای تولیدی.
- کسبوکارهای صنعتی.
- کسبوکارهای مربوط به غذا و تغذیه.
- کسبوکارهای اینترنتی و سوشیال مدیا.
- کسبوکارهای کوچک و خانگی.
نکتههای مهم، پیش از انتخاب و راه اندازی کسبوکار
در شروع کسبوکار باید توجه زیادی به برخی نکات داشت، چراکه این موارد میتواند موفقیت شما را تضمین کند.
- تحقیق و پژوهش درست و دقیق، قصد شروع چه کاری را دارید؟ مشورتهای لازم را با افراد کارشناس و درست که به خط فکری شما جهت مناسبی بدهند انجام دهید. تحقیق و پژوهش کنید و خودتان را برای چالشها آماده کنید. گرچه هرچقدر هم که آماده باشید، باز هم در خیلی از مواقع، سورپرایز خواهید شد. اما تا جایی که میتوانید آمادگی را کسب کنید.
- کوچینگ داشته باشید.
- بوم کسب وکار (بیزینس پلن) بنویسید و سوالات و چالشهایی را مطرح کنید و به آنها پاسخ بدهید.
- کسبوکار خود را تا جاییکه میتوانید، به تنهایی آغاز کنید ولی مشورت داشته باشید. وقتی به تنهایی کار میکنید، ذهنتان آمادهتر است و قطعا مشکلات و اختلافنظرهای کمتری را خواهید داشت.
- روی شخصیت خود کار کنید و اهمالکاری را کنار بگذارید. بهفکر ارتقا خود باشید.
- سرمایه را درست و بهینه مدیریت کنید و بیگدار به آب نزنید.
- کمالگرایی خوب است ولی اگر مانع شروع به کار شما شود، خطرناک است و بازندارنده فعالیت کردن شما خواهد بود. به خودتان اطمینان داشته باشید و فقط شروع کنید.
- بجای موجسواری، موجساز باشید، ذهن خود را معطوف به رقبا و مواردی که تا الان دیدهاید نکنید. کسبوکارها برای رشد نیاز به خلاقیت دارند، فکرتان را محدود نگه ندارید. بارش فکری کنید و با افراد خلاق و ایدهپرداز صحبت کنید و حرف تازهای برای گفتن پیدا کنید.
- بازار هدفتان را مشخص کنید.
- حتما در کنار کسبوکار تان، (اگر در بستر اینترنت نیست) یک بستر اینترنتی در نظر بگیرید.
- آهسته و پیوسته قدم بردارید اما، قبل از اینکه مردم شناخت کاملی از شما پیدا کنند و درباره شما صحبت کنند، جای پایتان را محکم کنید. چارچوبهای خود را بچینید. همه چیز را آماده کنید.
- برای برنده شدن وارد بیزینس بشوید نه برای نباختن. کاری را آغاز کنید که مطمئن باشید در آن برنده خواهید بود، نه کاری که صرفا بخواهید آزمون و خطا بکنید ببینید چه پیش میآید. حتی اگر قصدتان آزمون و خطا هم هست، خودتان را برای برنده شدن آماده کنید نه باختن.
- برای شروع و انجام کارتان، دنبال چرایی باشید، هرکه چرایی کاری را بداند، با هر چگونگی خواهد ساخت.
از خودتان بپرسید، چرا باید این کار را شروع کنید؟ آیا دلیلی که میآورید از بهانههای محکمتر و بزرگتر هست؟ اگر جوابتان مثبت است با قدرت شروع کنید، اگر نه! بهتر است بهفکر کار دیگری باشید، چون اگر دلیل محکمی نداشته باشید، ایده شما محکوم به شکست است.
- کار مورد علاقه خود را بااشتیاق انجام دهید.
اصول راه اندازی کسبوکار چیست؟
هرکاری را باید طبق اصول خودش انجام داد. راهاندازی کسب وکار اصول خاص خودش را دارد، اندکی هم سخت است، چراکه باید از آن محیط امنی که برای خود ساختهاید بیرون بیایید و سختکوشی و استمرار را آغاز و آن را حفظ کنید. استمرار داشتن مهمترین رکن است. کاری را که شروع کردید را محکم بچسبید و برای آن عرق بریزید. سخن ادیسون که میگفت حاصل 99درصد عرق ریختن، یک درصد نتیجه است.
- تحقیق و پژوهش
- اطلاعات بهروز
- برنامهریزی و نظم
- مدیریت درست منابع و بودجه
- داشتن افکار نو
- ثبت برند و شرکت
- اگر کسبوکار تان سنتی و فیزیکی است، حتما به دنبال شروع بیزینس اینترنتی خود باشید.
- استفاده از افراد متخصص بجای افراد تازهکار (باید به نیازهای کسبوکار خود توجه داشته باشید، ولیکن اگر دلیل انجام این کار، این است که حقوق کمتری پرداخت کنید، این کار شما را عقب میاندازد، چراکه یک فرد متخصص میتواند کارها را به درستی انجام بدهد و شما را زودتر به نتیجه برساند. اما در این مورد، بسیار باید هوشمندانه تصمیم بگیرید).
- به دنبال دریافت مجوزهای لازم باشید.
- کیفیت را به کمیت ترجیه دهید.
- از همان اول، سعی کنید اعتماد مشتری را جلب کنید و مشتریان وفادار برای خود جذب کنید.
- وقتی اندکی از شروع کسبوکار تان گذشت، به فکر نظرسنجی باشید و با مخاطب و مشتری خود تعامل صمیمانه داشته باشید و حتی از آنها بخواهید که با شما همفکری کنند و ایده بدهند.
- مشتریمداری را یاد بگیرید و به کارمندانتان آموزش نحوه صحیح برخورد با مشتری را بدهید.
- بفکر گسترش و پیشرفت باشید، عقبگرد نکنید.
- نکته طلایی اینجاست که اگر کسبوکار شما دچار بحران و چالش شد، بفکر این نباشید که آن را تعطیل کنید و به کار دیگری رجوع کنید. صبور باشید، چالشها شما را قویتر میکنند. برای این موارد برنامهریزی کنید و تلاش کنید آنها را حل کنید بجای اینکه صورت مسئله را پاک کنید. زحمات چند وقت خود را ارزان نفروشید.
بیزینس کوچینگ و راهاندازی کسبوکار
اگر نمیدانید کوچینگ به چه معناست، کوچینگ یعنی یک مشاور یا مربی، شما را در رسیدن به اهداف تجاری راهنمایی کند. به این مربیها بهاصطلاح کوچ گفته میشود. کوچینگ یک پشتیبان برای کسبوکار است، که کمک میکند منابع، بودجه، چالشها و بحران ها را به درستی مدیریت کنید. کوچ به شما کمک میکند تا بتوانید اطلاعات بهروز و ایدههای خوب را پیاده کنید و بعنوان یک متخصص کار شما را ساده اما حرفهای تر میکند.
آکادمی مواساتی با برگزاری دوره های کوچینگ غیر حضوری آماده است تا شما را با بهترین و مهمترین روشهای فروش و جذب مشتری آشنا کند. شما میتوانید با کلیک بر روی آکادمی مواساتی دوره های تهیه شده توسط دکتر مهدی مواساتی را مشاهده و دوره مورد نظر خود را خریداری نمایید.
نتیجهگیری
یکی از سختترین گامها در کسبوکارها، نقطه شروع است. باعلاقهمندی و اشتیاق و کمی تغیر در شخصیت و ادامه روند زندگی و اینکه هدف بزرگ داشتن و سختکوشی، بار شما را میبندد. تکرار و تمرین هم به عملکرد شما قوت میدهد. به خودتان اعتماد داشته باشید. هیچ انسان بزرگی، از شکم مادر، بزرگ زاده نشده و هیچ موفقیتی ساده و راحت به دست نمیآید. صبور باشید و مهارتهای خود را ارتقا بدهد و قدم به قدم، محکم و قوی جلو بروید.