دنیای مارکتینگ

کپی رایتینگ راهی برای موفقیت در برند سازی و فروش محصول

کپی رایتینگ چیست

وقتی حرف از کپی رایتینگ می‌شود، تعاریف مختلفی در ذهن بیشتر ما نقش می‌بندد، اما درست ترین تعریف می تواند نوشتن تبلغات بارویکرد فروش محصول باشد. در این مقاله شمارا با این مفهوم بهتر آشنا خواهیم کرد.

این جملات خوانده‌اید یا شنیده‌اید؟!

  • به همین سادگی، به همین خوشمزگی.
  • انتخابی مطمئن.
  • مامان، بستنیش خوشمزه‌تره.
  • هیچکس تنها نیست!
  • هرجا سخن از اعتماد است، نام بانک ملی ایران می‌درخشد.

تبلیغات و متون تبلیغاتی، در واقع یک احساس برای شما ایجاد می‌کند. مثلا وقتی نام برند ایران رادیاتور آورده می‌شود، شما هم یک خرس تدی به ذهنتان می‌آید که می‌گفت: پشتم گرمه؟!

یا وقتی نام رامک را می‌شنوید، ذهنتان در ادامه می‌گوید، رامک، دوست بزرگ و کوچک! یا شعارهای دیگری که در بالا آورده شده، حتی طنزهایی که با آنها ساخته اند؟ یا حتی صدای گوینده هریک از این برندها، نوع بیان، وزن و آهنگ آنها در ذهن شما نقش بست؟!

متون تبلیغاتی درست و مناسب، به همین شدت می‌تواند تا سال‌ها در ذهن مخاطب نقش بسته و حتی شنیدن این متون، مخصوصا وقتی آهنگین و موزیکال باشد و تصاویر و تبلیغ جالبی را نمایش دهد، حتی پس از سال‌ها، مخاطب را به یاد برند شما می‌اندازد و مخاطب از دیدن و شنیدن این شعارها، حس جالبی پیدا می‌کند.

کپی رایتینگ چیست؟

کپی رایتینگ چیست؟

اگر بخواهیم یک تعریف به ساده‌ترین زبان ممکن بیان کنیم، کلمات و جملات تاکیدی، کوتاه، توصیفی و حاوی یک پیام مهم و جذاب، که شنونده و بیننده و خواننده را به انجام یک کاری دعوت و ترغیب بکند را کپی رایتینگ می‌نامند‌.

کپی رایتینگ در واقع یک پلن برای اعتمادسازی و جلب توجه است، که در بازاریابی و تبلیغات و فروش کاربرد بسیار عمیقی دارد. درواقع مبحثی است که می‌تواند مشتری بالقوه شما را به مشتری بالفعل تبدیل کند و از مشتری بالفعل یک مشتری دائمی و وفادار بسازد.

با کلمات می‌توان آدم کشت، بله! دقیقا!

همینقدر تاثیرگذار و قوی، کلمات روی انسان‌ها تاثیر دارند و به همین شدت شما می‌توانید با جملاتی کوتاه ارتباط موثر را برای چند منظور با افراد باز کنید از جمله :

  1. ارتباط سازی
  2. ایجاد یک حس خوب
  3. شناخت
  4. اعتماد
  5. ترغیب به خرید
  6. تبدیل به مشتری ثابت

این به این منظور نیست که یک جمله می‌تواند باعث شود افراد فقط با دیدن یا شنیدن جمله شما، مستقیم تبدیل به مشتری دائمی شوند. این جملات می‌تواند مسیر را تغیر دهد و اشتیاق ایجاد کند، که مخاطب و مشتری بالقوه شما، در کدام مرحله از آشنایی با برند شما قرار دارد. این جملات می‌تواند، جایگاه مخاطب شما را نسبت به برندتان، حداقل یک قدم به جلو ببرد.

 

کپی رایتر کیست؟

افرادی که نویسنده این جملات هستند را کپی رایتر می‌نامند. کاری که یک کپی رایتر انجام می‌دهد، کار ساده و راحتی نیست و هر کسی از پس انجام آن برنمی‌آید. چراکه این کار، دست به قلم قوی، دایره لغات گسترده، قدرت بسیار زیاد در پرواز قوه تخیل، صبر، پردازش قوی کلمات و ترکیب درست و اصولی کلمات با توجه به چند اِلمان را دارد از جمله:

  1. بازار هدف: کپی رایتر باید توجه داشته باشد که جمله ای که می‌نویسد مربوط به چه قشری، چه جنسیتی، چه سن و سالی، چه شرایط و موقعیت و… می‌باشد. این موضوع بسیار مهم است، چراکه مثلا وقتی یک جملات برای تبلیغ محصولات یا خدماتی که مربوط بانوان است استفاده می‌شود، طبیعتا باید در نگارش و طراحی، دقت و ظرافت بیشتری به کار برود، اگر قشر کودک است، باید کاملا با دنیای کودکان همراه و همدل بوده و از دل یک دنیای رنگارنگ صحبت کرد. باید توجه داشته باشد مخاطب هدف، دارای چه شغلی است، سرگرمی و سلیقه و علاقه او چیست.
  2. انتخاب صحیح لحن: برای مثال اگر بازار هدف، قشر اساتید و تحصیلات بالای جامعه باشد، نباید به زبان کوچه و بازاری نگارش کرد.
  3. سلیقه و نیاز مخاطب: قبل از هرچیز، باید یک اطلاعات کامل و جامع درباره برند، محصولات و خدماتش داشته باشد و کامل در جریان برنامه های آن شرکت قرار بگیرد تا بتواند طبق برنامه‌های صاحب برند، همچنین سلیقه و نیاز و علاقه مخاطب هدف، بنویسد.
  4. زبان مخاطب: باید زبان مخاطب را بشناسد. یعنی بتواند با زبان مخاطب با مخاطب صحبت کند. منظور لحن نیست، منظور استفاده از کلمات و جملاتی است که به دل مخاطب بنشیند و تاثیرگذار و اغواگر باشد.
  5. موج های موجود در جامعه و موج سواری: گاهی در جامعه، اتفاق‌ها و تکیه‌کلام هایی معروف می‌شود که برای تاثیرگذاری و موج سواری در آن بازه از زمان بسیار موثر است. کپی رایتر باید به درستی و در زمان مناسب از آنها بهره بگیرد.

تاثیرات کپی رایتینگ در فروش

تاثیرات کپی رایتینگ در فروش

  • مشخص نیست که این داستان چقدر واقعیت دارد، ولی مدتی بین مردم شنیده می‌شد که سال‌ها پیش، شرکت وینستون یک مسابقه‌ای برگزار کرد و گفت هرشخصی که بهترین جمله را تبلیغات پیشنهاد بدهد، جایزه ارزنده‌ای مثل اخرین مدل بنز را در نظر گرفت.

برنده این مسابقه پیرزنی بود که این جمله را پیشنهاد داد: سیگار نکشید، حتی اگر وینستون باشد.

شاید فکر کنید این جمله یک جمله منفی است و می‌تواند تاثیر عکس بگذارد. ولی برخلاف باورتان شرکت وینستون در فروش خود اوج گرفت. به همین دلیل است که گفته می‌شود کپی رایتر کاملا باید هوشمندانه بداند با کدام قشر و مخاطب مواجه است و زبان و لحن مخاطب را بداند.

  • انتقال پیام عمیق تنها در یک جمله: یک کمپانی ساعت‌ها باید بنشینید و سناریو بنویسد که یک تبلیغ یک یا دو دقیقه‌ای آماده بکند که محصولات و اهداف خود را شرح دهد، ولی باید بتواند بیننده را ترغیب بکند که بنشیند و به حرف‌های او گوش بدهد و تبلیغاتش را ببیند، کپی رایت درست و اصولی می‌تواند ناجی باشد. شاید نوشتن یک عنوان جذاب، به اندازه نگارش کل سناریو زمانبر باشد ولی بهترین نتیجه را خواهد داشت، چراکه بیشترین و عمیق‌ترین پیام را، سخن اول و عنوان، روی مخاطب می‌گذارد. عنوان باید بتواند یک دیتای کامل و جامع را به مخاطب بدهد.
  • کپی رایت باعث می‌شود بتوان در ذهن مخاطب ماندگار شد: به اطراف خود نگاه کنید، در طول روز بارها در تلویزیون، خیابان، مترو، شبکه‌های اجتماعی، بیلبوردها، روی ماشین‌ها و غیره تبلیغات و کپی رایتینگ‌هایی را از اسنپ می‌بینیم.

وقتی قصد جابجایی دارید، قصد سفارش غذا یا خرید در خانه را دارید، قصد سفر یا استفاده از باربری و غیره را دارید، از پیشنهادهای اول ذهنتان اسنپ است، حتی اگر از آن استفاده نکنید.

به اطرافتان نگاه کنید، تقریبا در چند خیابان از شهرتان، رد پای این شرکت را می‌بینید که بنر و بیلبورد نصب کرده، در مترو روی برخی قطارها، دیوارهای پله برقی‌، تراکت، رسانه، تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی، حتی در قالب پیامک، صفحه‌ای انتظاری که وقتی چیزی درخواست می دهید، منتظر می‌مانید تا درخواست شما پذیرفته شود. در تمامی این موارد شما شاهد کلمات و جملات کوتاهی هستید که دارای ایهام و جذاب هستند. همین موضوع باعث می‌شود در ذهنتان ماندگار شوند و هر نیازی دارید که در خدمات اسنپ بگنجد، به سراغش می‌روید مگر اینکه تجربه بدی از آن داشته باشید.

دکتر مهدی مواساتی از فعال های قدیمی در زمینه بیزینس کوچینگ می‌باشد که با توجه به تجربه ای که حاصل سال‌ها فعالیت در زمینه های مختلف تجاری است، می تواند به خوبی شما را در زمینه های مختلف کسب و کار راهنمایی کند. می‌توانید با کلیک بر روی مشاور کسب و کار از نحوه خدمات مشاوره کسب‌و‌کار و همچنین راه های ارتباطی ما آشنا شوید.

 

رعایت قانون کپی رایت در کپی رایتینگ

در تمام جهان، حمایت از کپی رایت یک موضوع مهم و مطرح است. قطعا در اینستاگرام یا یوتیوب دیده‌اید که وقتی از یک موزیک بدون منبع استفاده می‌کنید، هر دو پلتفوم پست و استوری شما را حذف می‌کنند و اجازه اشتراک گذاری به شما را نمی‌دهند چون شما صاحب اثر نیستید.

قانون کپی رایت، قانون ارزشمندی‌است، چراکه برای صاحبان اثر اهمیت قائل است، آثار افراد به به نام خودشان ثبت و اجازه سواستفاده از این آثار را به افراد دیگر نمی‌دهد. این قانون رو به بهبود هم هست و سختگیری هایی از طرف رسانه‌ها در حال صورت گرفتن است که این امر، هم به نوعی حمایت از صاحب اثر است و هم حفظ و نگهداری از آثار او.

افرادی که آثارشان را به ثبت می‌رسانند شامل حقوقی می‌شوند که فقط مختص به آنهاست و فقط صاحبان اثر می‌توانند از این حقوق بهره ببرند، از جمله:

  1. حق نشر
  2. حق تکثیر
  3. الگوبرداری
  4. تولید مجدد اثر
  5. نمایش برای عموم
  6. پخش اثر
  7. اقتباس در شیوه بیان

نکته‌ای که وجود دارد این است که 90 درصد کشورهای جهان از قانون کپی رایت حمایت و استفاده می‌کنند، اما 10 درصد از کشورها این موضوع را نقض کرده و از آن پیروی نمی‌کنند که در کمال تاسف، ایران هم یکی از این ده درصد می‌باشد.

می‌توان به کپی رایتینگ به دید یک شغل نگاه کرد؟

می‌توان به کپی رایتینگ به دید یک شغل نگاه کرد؟

بله! کپی رایتینگ نیاز به صبر دارد و این نکته سخت کننده داستان است اما نتیجه حاصل، نتیجه مطلوبی است. کپی رایترها ساعت‌ها فکر و تحقیق می‌کنند، هزاران کلمه و جمله را پردازش می‌کنند و چندین نکته که (تعدادی از آنها شرح داده شد) را در نظر می‌گیرند و طبق برخی چارچوب و اصولی نگارش می‌کنند که این اصول در هر پروژه متفاوت و منحصر به آن پروژه می‌باشد. نتیجه مطلوب کار این است که جملاتی را که خلق کرده‌اند را با قیمت‌های میلیونی می‍‌فروشند.

کپی رایتینگ در عین سادگی، موضوع پیچیده ایست ولی اینطور نیست که افراد نتوانند این کار را انجام دهند. هر کاری نیاز به تمرین دارد.

 

نتیجه‌گیری

کپی رایتنگ تاثیر بسزایی در تمامی کسب‌وکارها دارد. معمولا بیزنس‌ها و کمپانی‌های بزرگ به این موضوع اهمیت فراوانی می‌دهند و اتاق فکر تشکیل داده و افراد خوش‌فکر و ایده‌پرداز را برای این موضوع استخدام می‌کنند. کپی رایت باعث پیشرفت‌های چشمگیری می‌شود و اگر به درستی مورد استفاده قرار بگیرد، بخش عظیمی از رشد در فروش و ماندگاری در ذهن مخاطب را به دنبال خواهد داشت.

برای افرادی که دوست دارند کپی رایتر شوند، باید بگویم که، انسان ذاتا استعداد هرکاری که دوست‌ داشته‌باشد انجام بدهد را دارد، فقط نیاز به کسب اطلاعات و تکرار و تمرین می‌باشد. اگر دوست دارید وارد این بیزینس شوید، اگر به قدرت  قلم و فکر خود اعتماد دارید، شروع کنید و به خودتان ایمان داشته باشید. شما به اندازه لازم و کافی استعداد دارید، با اندکی تکرار و تمرین، حتما به نتایج خوبی خواهید رسید.

دیدگاهتان را بنویسید